Strandhäng i Ukraina - Augusti 2013

Två veckor i Ukraina bjöd på sandstränder, kärnkraftsruiner, Kiev, Odessa och en hel den nattåkande. Flög gjorde jag med Lufthansa från Göteborg via Frankfurt och Düsseldorf och hem via München för cirka 2500 kr.

Inrikes färdades vi med tåg och skrev ut de sträckor vi ville resa genom att söka på Ukrzaliznytsia. Ifall inte den engelska versionen ger några träffar är det bara att försöka med den ukrainska varianten som var mer pålitlig.

Solo East Travel stod för assistans vid bokning av resan till Tjernobyl.

Boende:
City Center Hostel Sofiivska Str.2 App.10, Kiev, 10030, Ukraina
I Odessa hos en bekant


Från Wikipedia:

Ukraina har en yta på 603 000 km². Det gör landet till det näst största landet i Europa – efter Ryssland (samt Danmark när Grönland räknats in) – och det största landet helt och hållet beläget i Europa. Ukrainas territorium befolkades av människor för 44 000 år sedan, och landet har både nämnts som plats för tämjandet av hästen och indoeuropéernas urhem.

Ukrainas inrikespolitik har alltsedan självständigheten präglats av starka motsättningar mellan väst- och östorienterade krafter. Dessutom har en utbredd korruption förhindrat större reformer av det ekonomiska systemet. 2004 och 2014 ledde motsättningarna till orangea revolutionen respektive Euromajdan, där massprotester från oppositionen resulterade i politiska omvälvningar. När Euromajdan ledde till att den valde, proryske presidenten avsattes, genomförde Ryska federationen (med hjälp av lokala proryska krafter) en ockupation och annektering av Krim. Euromajdan och Krimkrisen 2014 har lett till en inrikespolitisk destabilisering, en växande ukrainsk och rysk nationalism, som har medfört ett inbördeskrig med utländsk inblandning i östra Ukraina samt gjensidiga internationella protester och sanktioner, mellan främst EU/USA och Ryssland men även mellan Ukraina och Ryssland.Ukraina ligger i de östraste delarna av Europa.I norr, en bit ovanför Kiev, finns Chornobyl (Чорнобиль, Ч=Tj о=o р=r н=n о=o б=b и=i л=l (ь), Tjornobil, eller på svenska Tjernobyl. Närmsta (spök-)stad Prypyat syns också på kartan (При́п'ять, П=P р=r и=i ́п' я=ja т=t (ь)).Förutom strålningsolyckor och storstadsliv finns även glassiga stränder vid Svarta havet, nämligen i Odessa (Одеса, О=O д=d е=e с=s а=a).Från Kherson (
Херсон, Х=Kh е=e р=r с=s о=o н=n) trodde vi det skulle vara en baggis att ta sig till......Gammalsvenskby vilket vi dock inte lyckades med.Utsikt från första boendet, ett vandrarhem precis vid Maidan Nezalezhnosti, (Майдан Незалежності, М=M а=a й=j д=d а=a н=n Н=N е=e з=z а=a л=l е=e ж=zh н=n о=o с=s т=t і=i) som kom att se mycket annorlunda ut bara några månader från det att vi åkt hem. Se Euromaidan.Ölen АРСЕНАЛ, ett måste för alla А=A Р=r С=s Е=e Н=n А=a Л=l älskare :)


På väg in mot Tjernobyl.Turistgruppen någonstans i närheten av kärnkraftverket.Mycket statyer och annat mög för att hedra de som förlorade sina liv i samband med olyckan.Brandmän var en grupp som led hårt.

Ett övergivet barnhem.

Gamla leksaker fick lämnas vind för våg.

Renoveringsobjekt?

En drös med barnsängar.

Naturen bara in på knuten.

Även våningssängar.Ytterligre en kvarlämnad leksak, denna gång i form av en docka.Tjernobylkomplexet tornar upp sig.Strömmen måste ha ledningar att färdas i.

I kylvattnet som fanns i diverse kanaler kring kärnkraftverket simmade enorma havskatter/malar (!?).

Där har vi skönheten.Långsamt byggs det en sarkofag som är tänkt att träs över den havererade reaktorn. Brist på pengar gör dock att bygget har pågått länge och pågår fortfarande.

Pripjat 1970, what else!Vår guide hade någon fäbless för det militära.Förbilder och efterverklighet.Toppmodernt bostadshus från det sovjetiska 80-talet.

Fortfarande i
Pripjat, den till Tjernobyl närmsta numera övergivna staden.

Före och efter.Övergivet.

Propaganda.Precis intill
Pripjat byggdes det ett tivoli för den moderna människan.Attraktionerna hann det nog inte slitas nämnvärt på innan olyckan var ett faktum.

Sönderkrockade radiobilar.På väg ifrån Tjernobyl. Överlag en mycket intressant plats att ha besökt.Ytterligare renovieringsobjekt. Denna gång i Odessa.

En välnärd mig på stranden i Odessa. Riktigt fint!

Många trötta dagar efter slitsamma nätter avnjöts på sanstränderna i Odessa.

Utomhusklubb på en av Odessas stränder.Och dagen därefter var det åter några lata timmars vila på sanden.Diverse statyer i Odessa.Pimp my ride!

Nya och gamla bilar.

Trådbuss. Kanske det bästa kollektiva färdmedlet?Pampiga byggnader i Odessa.

Den berömda Potemkintrappan i Odessa.På vilken rovfåglar visades upp och läts blev fotade med.Vy över hamnen i Odessa.

Kievstar. Telebolag?

Sista bilder från Odessa......för dagen efter vaknade vi upp arla i Kherson.Där de hade nhtephet, dvs internet.En gammal brunn?Vi fick berättat för oss att tyskarna höll krigsfångar i hålan under andra världskriget.Vy över Kherson.

Momument vid floden Dnepr (som även rinner från norr till söder genom Ukrania).

Lenin.Lenin ironiskt nog placerad framför Nadra Bank (som var en av Ukrainas störst bank men sattes i konkurs 2015).Jag framför en skylt på väg in i till Tjernobylmuseet i Kiev. Detta betyder att vi lämnat Kherson efter en dags uppehälle där. Från Kherson hade vi från början tänkt åka till Gammalsvenskby, något vi fick inse inte skulle vara möjligt då tiden var för knapp och kommunikationsmöjligheterna dit var knappa. En hyrbil var väldigt dyr och kändes förenlig med höga risker (scam, blåsning etc.). Så tyvärr blev visiten till Kherson bara över en dag.

Intressant med mer fakta efter ha besökt platsen en vecka innan.

Tåg som tog en upp på en kulle för att få utsikt över Kiev.Efter den betungande tågfärden satt det fint med en öl.Bara 1268 km mellan Kiev och Стокгольм, С=S т=t о=o к=k г=g о=o л=l (ь) м=m, dvs Stokgolm.Guidad tur i Kiev.Maidan Nezalezhnosti, självständighetstorget, från en annan vinkel.

En klassisk rysk-ortodox kyrka.Vrooooooooooom!

Karl XII:s besegrare? Troligen inte alls relaterat till slaget vid Poltava.En speciell trädbyggnad som jag dessvärre inte minns storyn kring. Men något speciellt var det. Om någon vet får ni gärna skicka ett meddelande och friska upp mitt minne.

I närheten av parlamentsbyggnaderna.

Statyn upp mot taket skulle enligt sägen gråta vid en speciell händelse.Om jag inte minns fel var detta en av parlamentsbyggnaderna.Paret skiljdes åt i samband med kriget. Men återförenade 60 år efter krigsslutet (eller dylikt).

Någonstans måste det stå en huvudlös staty. Precis som Ukrainas situation har utvecklats huvudlöst sedan vi åkte. Dels interna striderheter men även "de gröna" gubbarnas invasion, nedskjutningen av det civila planet samt förlusten av Krim. Kriget i Europa pågår fortfarande (2016-03-16) men får ingen medial uppmärksamhet. Det är en skam!

До свидания и пока-пока!


Åter till startsidan!