Sierra Nevada - Januari 2012

Skidåkning precis vid Medelhavet. Hur låter det? Det är möjligt, och behöver inte alls bli särskilt dyrt. Vi hade ruggig tur med vädret, kalt på bergen när vi kom, kraftigt snöfall första dygnet och kalt när vi åkte igen. Liftkort kostade cirka 2000 kr för en vecka, flyg t/r Landvetter, Göteborg till Malaga cirka 1600 kr med extra väska och skidbag med Norwegian Air. En fet Mercdes Vito för en vecka kostade cirka 3000 kr med en full tank. Boendet i lägenheten kostade €580 för en vecka. Inte så farligt om man delar det med sex!

Boende:
Apartamento Ginebra, Virgen de las Nieves, 18196 Sierra Nevada, Spanien

Från Wikipedia:

Sierra Nevada ("den snöklädda bergskedjan") är en bergskedja i Andalusien i södra Spanien med 20 toppar på över 3000 meter. Den högsta är Mulhacén, som med sina 3.482 meter är Iberiska halvöns högsta berg. På Sierra Nevada finns Europas sydligaste skidort, som också kallas Sierra Nevada, med bergskedjans näst högsta topp Pico del Veleta, som har en höjd av 3.398 m. Höjden över havet gör att det är mycket snösäkert under vintersäsongen, som normalt varar från december till första maj. Skidområdets storlek och pisternas skötsel kan jämföras med Åres. Liftsystemet är däremot av högre klass; här finns kabinbana, äggliftar och snabba stolsliftar. De få släpliftar som finns är samtliga korta och odramatiska. Närheten till Costa del Sol innebär att detta är ett av de få områden i världen där det är möjligt att samma dag åka skidor och ta ett behagligt dopp i havet.

Sierra Nevada är mycket mer än bara en skidort, det är framförallt en nationalpark. Det skyddade området är på 86.208 ha (862 kvadratkilometer). Här finns bergstoppar, floder, sjöar och en unik flora och fauna. Området är ett populärt utflyktsmål året om, inte minst på sommaren då det behagliga klimatet lockar till långa vandringsturer. På drygt 2.800 meters höjd i Loma de Dilar hittar man Sierra Nevadas astronomiska observatorium, OSN.På en av topparna. Där borta skymtar Medelhavet!Lunchrestaurang nere i byn. I bakgrunden kan man skymta liftsystemet.


Spanska militären övade skidåkning. De kunde de verkligen behöva...

Bilen blev inskottad. Någon skyffel hade vi inte packat, en kona fick agera spade.Vi passade på att ta sista dagen i ett 18 gradigt varmt och soligt Malaga.Där det uppenbarligen fanns apelsiner på träden redan i januari.Vamos ala playa...y vamos ala pista!Centrala navet i Sierra Nevadas liftsystem på mellanhöjd.

Observatoriet skymtar i bakgrunden.Undrar om de får in alla kanaler?

Disen kommer smygandes.

Vi hade visst en skyffel!

Underbart bra pistat och fantastisk utsikt över det spanska landskapet.I de ändå relativt branta svarta pisterna var man i stort sett själv. Spanjorerna själva var inge vidare skidåkare.Det var inte bara vi som hade problemet att få bilen "inskottad".Vino tino y cerveza!Morgonsolens strålar kämpar sig fram.Än i skuggan.Fantastiskt fina breda pister.En kväll i Granada.

Katedralen i Malaga.Rätt kalt som sagt under första dagen.

Ingen snö i sikte.Sen kom ovädret, jippie!Utsikt från vårt boende som låg rätt högt i byn, med fördelen att dagen kunde påbörjas utan att
åka lift och hem kom man också utan att behöva åka transportsträckor eller extraliftar.På väg upp eller ner från Sierra Nevada.

Några av oss valde att ta en paus i skidåkandet och istället besöka den muslimska borgen Alhambra i Granada.Massa packning i hissen!På väg mot Malaga och sedemera hem till Göteborg.

De har fantastiskt fina och bra vägar i Spanien. Tack EU!Gammel romarruin i Malaga.

Å bapelsiner gubbjävel. Igen.

Slarv med stängandet av balkongdörren ledde till att det var rysligt kallt i lägenheten en natt
och även rätt blött på golvet. Det får avsluta besöket i Sierra Nevada. Ciao!

Åter till startsidan!