Lissabon - November 2011

Resan till Lissabon gjordes dels för att få träffa goda vänner som spenderat ett halvårs utlandsvistelse där, dels för att se den okända europeiska huvudstaden Lissabon och dels för att få se Britney Spears uppträda live! Flög gjorde vi från Kastrup (var vi tog oss med bil och långtidsparkerade) direkt till Lissabon, med TAP Portugal för cirka 2200 kr per person. Vi hyrde en enklare lägenhet med alla bekvämligheter i centrala Lissabon för cirka 2500 kr för en knapp vecka.

Boende:
Lägenheten Estevão (5 bäddar), Rua José Estevao 23, 1150-200 Lisboa, Portugal


Från Wikipedia:

Lissabon, portugisiska Lisboa, är huvudstad i Portugal. Lissabon har ungefär en halv miljon invånare i den centrala kommunen, och 2,8 miljoner invånare i hela storstadsområdet. Lissabon är också centralort i Lissabons kommun och residensstad i Lissabons distrikt.

Lissabon har flera universitet och högskolor, nationalteater, opera och förnämliga museer, bland annat Gulbenkianmuseet för internationell konst, nationalmuseum för äldre portugisiskt måleri och ett museum som visar praktvagnar från 1500- och 1600-talen. På Portugals "riviera", väster om Lissabon, ligger de populära badorterna Estoril och Cascais. I Estoril finns även Europas största kasino.

Ett pråligt torg i närheten utav en av Lissabons största sevärdheter Elevador de Santa Justa.Ekologiska och frigående fjäderfän i en park i centrala staden.Här är det OK att parkera.
Maffig allé.Lemon tree! Eller snarare orange tree, men ändå.Padrão dos Descobrimentos heter monumentet som restes för att hedra Portugals storhetstid på 1400 och 1500-talet i samband med upptäcksresorna.Nästa byggnad heter Torre de Belém och är en gammal försvarsinrättning för att skydda Lissabon från angrepp via floden Tajo.

En fin Aston Martin!Klotter finns det en hel del utav i denna nedgångna, men trots det, charmig stad.

En spårvagn kämpar sig upp för de slingra smågatorna.Ingen riktigt stad utan en riktig borg. Här i Lissabon heter den Castelo de São Jorge.

Katedraler kan man inte heller få för många av.Den som har iakttagelseförmåga minns den otroliga hissen Elevador de Santa. Här är den på lite närmare håll.

Ser inte ut att vara någon vind i vare sig den portugisiska ekonomin eller flaggan.Torre de Belém igen.Fisk måste man passa på att äta i Lissabon. Fantastiskt god Atlantfisk.Vid Praça do Comércio låg den kungliga residensen innan det förstördes i en jordbävning år 1755.

Vår världskändis Brittan har kommit upp på sen.Urringat på storbildsskärmen. Nice.Alla ville ha en bild av denna fotoskygge sångfågel.

Givetvis ligger Castelo de São Jorge högt på en kulle. Antagligen för att få bättre räckvidd med kanonerna.Gatuprostitution var inte så svårt att få syn på.Maffig och fallfärdig port.Vyn ut över havet från Praça do Comércio.

Hej då Lissabon.


Åter till startsidan!