Zadar - Augusti 2010

Resan till Kroatien och Zadar var mitt första besök till Medelhavets övärld. Erfarenheten gjorde mig inte besviken, trots att vi bara åkte ut en dag med båt och då en riktigt turistig sådan. Den gamla stadskärnan i Zadar är otroligt fin och även full med turister i augusti! Badstränder fanns det få av. De som fanns hade ingen vidare kvalité, så en given sol och bad destination är Zadar dessvärre inte. Lägenhet vi hyrde hade enkel standard, men alla bekvämligheter och ett toppenläge. Flög gjorde vi från Rygge, Oslo, till Zadar med Ryan Air.

Boende:
Sea Organ Apartments, Mihovila Pavlinovica 12, 23000 Zadar, Kroatien

Från Wikipedia:

Zadar (italienska: Zara, latin: Iader eller Iadera) är en stad i norra Dalmatien i Kroatien. Staden är huvudort i Zadars län och grundlades cirka 400 f.Kr.. Zadar, som är en industri- och turiststad med stor hamn, har i dag cirka 100 000 invånare. Zadar har åtskilliga monument från romersk tid och ett flertal medeltida kyrkor och palats. Staden har goda förbindelser med öarna i Zadars skärgård och städerna Split, Rijeka och Zagreb.

Zadar är en av Kroatiens allra mest växande städer och moderniseras i rask fart. Utgrävningar görs ständigt då staden mer eller mindre vilar på romerska efterlämningar och byggnader. Att staden är en kuststad försvårar dock utgrävningarna avsevärt,då vatten gärna vill tränga igenom.Under vistelsen i Zadar passade vi givetvis på att ta en tur med en turistbåt.Denna tog oss till en ö med inte alltför roliga badstränder.Däremot fanns det en massa turister att titta på!Märkligt nog fanns det även en saltvattensjö, där de flesta passade på att bada.En hel del båtar går det åt för att forsla ut alla turister.

Imponerande klippformationer med en vacker vy mot horisonten.Back on the boat!Massa lyxyachter stod parkerade i Zadars hamn. Det finns fler bilder längre ner!Äntligen bilder som visar upp staden Zadar.

Ett mindre populärt ställe? Kanske att vädret är boven i dramat.Försäljning av diverse broderade tyger.Utsikten från St. Anastasia katedralen i Zadar var magnifik.

Sprit delades ut i enkla plastmuggar till dem som fanns på båten som tog oss till saltvattensjöön.Onekligen togs det mycket utsiktsbilder!

Folk intar sin middag och kvällsdryck i ett skymningens Zadar.Mörka gränder ska man akta sig för. I Zadar tror jag dock att de är helt ofarliga.

Ingen semester utan en flådig hyrbil!Denna kyrkan, aka galleria, ser mer ut som ett skithus. Fick det inte bygglov för mer?Helt klart en behaglig position att sitta i.Fantastisk färg på havet.Grabben tittar med stora ögon vid sidan om pråmen.

Fest i en gränd. Alla fick vara med, även Juholt.Nu så! Den som väntat på mer bilder på lyxyachtar, här kommer dom!Och på det lite lyxkåkar."Kanske är du på jakt efter en stridsyacht?"Mer gammel sten, denna gång St. Donat kyrkan.Ett par bilder tagna vid solens uppvaknande.

En turistgrupp på väg upp i kyrktornet till St. Anastasia katedralen.Och detta var vad de fick se.Nä, nu är vi mätta på Zadar och åker hem.

Åter till startsidan!