Båtluff i Grekland - September 2013

En vecka i mitten av september 2013 var jag och min sambo och gjorde en mindre planerad öluff i den grekiska övärlden. Vi valde att åka från Oslo Rygge med RyanAir till ön Kos var vi sov en natt innan vi gav oss av med båten mot Lipsi. På den mycket stillsamma och lugna ön (allt som fanns var tre restauranger, en servicebutik samt bankomat) hyrde vi en moped och åkte ön runt för att spendera dagarna på stranden. Efter ett par nätter åkte vi vidare mot Pasmos där det fanns något mer att göra än att bara slappa. Resan avslutades med ett par nätter på Kos. Kos jämfört med Lipsi och Patmos måste tyvärr anses vara helt ocharmigt och aktuellt enbart ifall man har en förkärlek till billig sprit och smaklösa rödbrända nordeuropéer.

Boende:
Leonidas Hotel & Studios, Sintagmatos Dodekanision, Kos, 85300, Grekland
Popi Studios Lipsi, Lipsi Island, Dodecanese, 85100, Grekland
Maria Studios, Skala, Skála, 85500, Grekland


Från Wikipedia:

Lipsi är en liten ö i dodekanesiska ögruppen som officiellt ägs av klostret på Patmos sedan bysantinsk tid. Invånarantal är 700 och ön är bara 10 km² stor. Landskapet utmärks av en mängd berg och gröna kullar och ön är mycket traditionellt med vita och blå kapell och bostadshus målade i en uppsjö av färger. Merparten livnär sig på jordbruk, fiske och turism, och den senare har spelat en allt viktigare roll i öns ekonomi. Viktiga lokala produkter som produceras i ön är mjölk, ost, honung, vindruvor och vin. Dess antika historia är inte särskilt känd, men ön beboddes mycket tidigt och var ett välmående samhälle på 200- och 100-talet f.Kr. Under medeltiden härjades ön av pirater och på 1500-talet erövrades av turkarna. Under det grekiska frihetskriget 1821 användes ön som en fristad för grekiska frihetskämpar, då turkarna aldrig besatte den. Ön ockuperades återigen 1830 av turkarna och år 1912 av italienare men befriades 1947. Kristendomen introducerades mycket tidigt och har funnit ett starkt fotfäste, vilket märks på de religiösa festivalerna och de många kyrkorna, av vilka den äldsta är från 700-talet.

Patmos är en liten ö i Egeiska havet och utgör en av de Dodekaneiska öarna. Dess storlek är 28 km² och har 2400 invånare.

Kos är en grekisk ö i ögruppen Dodekaneserna (Tolvöarna) i Egeiska havet. Den är belägen utanför Turkiets sydvästra kust och är 290km² stor. Huvudorten heter också Kos, och ligger på öns nordöstra kust. Ön har omkring 30 000 invånare och ligger mellan öarna Kalymnos och Nisyros, 4 kilometer utanför den turkiska kuststaden Bodrum. Ön räknas som den grönaste och bördigaste ön av Dodekaneserna. Kos har en betydande turistnäring och många fornminnen. De äldsta fynden är från omkring 3000 f.Kr
Kos ligger beläget i den sydöstra delen av den grekiska övärlden, nära det turkiska fastlandet.Nordväst om Kos ligger Lipsi (Leipsoi) och Patmos.

En stor gräshoppa/syrsa.Frukost första dagen. En katt håller oss sällskap.På båten från Kos hamn mot en för oss då okänd ö (Lipsi).

Blåa hav och karga berg.

Anländer till ett stopp på vägen (troligen Leros eller Kalymnos). En del passagerare byts ut mot andra.

Och så bar det av mot Lipsi igen.

Trång gata på Lipsi.En av flera badplatser på Lipsi.Get med pommes. Förvånansvärt gott kött.På promenad i Lipsi.Granatäppleträd.Kvällsol över Lipsi hamn. Mopeden i förgrunden.

Mycket stilla även på kvällarna i mitten på september. Inga problem att få bord på öns restauranger.

Helgrillad fisk med pommes. Mums!Katter gillar också fisk.Har för mig att Alfa var godare än Fix.Båtar i Lipsis hamn.

Bilder från cruisen med mopeden på Lipsi.

Fiskebåten har töjt till.En ensamt placerad kyrka.Inte direkt trångt på vägarna.

Getter höll span på oss vid sidan av vägen.En andfamilj hälsade oss välkomna till stranden.I skydd under skuggan av ett träd.Riktigt fint klart vatten.En mindre servering fanns det vid stranden.

Inga problem att hitta plats för filten på stranden.En stekel av något slag?

Antingen
en annan öde kyrka eller samma kyrka som tidigare.Grus och barrbuskar. Kargt!

Lipsi town!Segelbåtar. Säkert fyllda till bredden med rika ryssar.

På färjan igen. Nästa stopp Patmos!Där denna tjocka hund gjorde oss sällskap under lunch med bärsen Vergina (?).

Patmos har något mer civilization än Lipsi. Och större båtar!Vy av Patmos från en ny moped.Många kobbar små.

Lika kargt på Patmos som på Lipsi.

Gammal båt som spolats upp på land?Vy över Patmos med getter som betar av de växande höet.Torrt. Inga problem för en get.Man måste alltid åka så högt upp det bara går!

Vinsch? Byggkran?Ser ut som en byggarbetsplats.Klosterbyggnad någonstans på Patmos. Kan inte vara svår att finna. Ön är bara marginellt större än Lipsi.Bjällerklang!

Den klassiska vita kulören är det som gäller på husen i Grekland.Även hundar gillar att chilla på playan.Upp mot toppen igen för att njuta av kvällsolen...

...som går ner i havet för att slockna.

Precis innan det blir beckmörkt.Tittut!Patmos hamn och färjeläge.

Nu lämnar vi charmiga Patmos och Lipsi för ocharmiga Kos. Jäj!

Framme i Kos.En brun bönsyrsa!På Kos har de åtminstone inte bara barrbuskar utan även barrträd!

En österrikisk orkester framförde ett mycket konstigt gratisstycke. Nåja, det var åtminstone gratis.Farliga färger. Farlig insekt? Ingen som vet.

Och bildspelet från Grekland avslutas med en klassisk småbil i medelhavslandsklassen.

Åter till startsidan!