Gotland - Juli 2012

Gjorde en långhelg på Gotland med Visby som start- och slutstation i somras. Strålande väder och fantastiskt sällskap gjorde att Gotland och Visby visade upp sig från sin bästa sida. Flög direkt till Visby med Gotlandsflyg för ca 1000 kr per person tur/retur. Boende var ett äldre psykvårdsanläggning som låg strax norr om ringmuren. 400 per person och natt, inklusive frukost, fick man betala för att bo på detta beonde, som kanske bättre låter sig beskrivas som ett pensionat.

Boende:
Hotel Strandgärdet, S:t Göransgatan 1, 621 55 Visby
Från Wikipedia:

Gotland (Gutland på gutniska) är en svensk ö i Östersjön, cirka 90 km från det svenska fastlandet. Gotland är också, tillsammans med de omkringliggande öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt flera mindre öar, ett svenskt landskap. Vid behov att inom landkapet skilja mellan dessa öar och landskapet i övrigt benämns det övriga Gotland "Storön". Landskapet är även ett län, en kommun samt ett stift. Huvudön är till ytan 2 994 km², länet och landskapet är till ytan 3 151,4 km² medan ytan inklusive insjöar är 3 183,7 km². Under sommaren besöker mängder av turister Gotland, inte minst det världsarvsförklarade Visby, som är öns enda stad. På ön finns 92 medeltida kyrkor vilket gör Gotland till Sveriges kyrkotätaste kommun.Vi börjar med att lämna Visby och åker till ett raukområde på Fårö, närmre bestämt Digerhuvud.Raukar är rätt coola ändå :)

Imse vimse spindel bodde vid ett fiskarläger ute på norra Fårö.Mer eller mindre lösa får rände runt på ön med det så passande namnet.Både svarta som vita.

En fikapaus vid Bergmans grav vid Fårökyrka kändes som en nödvändighet. Döden hittar oss alla tillslut.
"-Har du kommit för att hämta mig? -Jag har redan länge gått vid din sida."Lite andra gäster som gör Bergman sällskap.Den fräsiga Opeln som kan hyras vid Gotlandsfärjans terminal. Mickes biluthyrning och Wisbys biluthyrning har de bästa priserna.

Gammal sten står rest lite var stans. Denna såg vi längs med vägen när vi jagade tryffel.Och härifrån kommer kanske stenen... fast betydligt tidigare. Ett av kalkbrotten på Gotland. Detta vid Slites bruk. Värna jobben, hugg ner Ojnareskogen!

Ett av alla de torn som utgör delar av Visbys ringmur.

Småhus utgör en stor del av Visby, många med fantastiska rosenbuskar.Tyskland är alltid närvarande.Cykeläventyr hör Gotland till. Kurs Lummelundagrottan samt Gotlands största rauk Jungfrun!Två mil norr om Visby fotas denna idyliska bild av svensk sommar.Kom in kom in.Hette den Örnvingen kanske? En av de stor droppstenarna som fanns att se inne i grottan.Den enda närvarande lite "högre" form av växt som finns i grottan. Den lever på ljuset av de lampor som installerats.Batcave?

Från udden blickar Jungfrun ut mot havet.Vildkaniner/harar rände runt på markerna kring jätterauken.Bara jag som får vibbar till filmen "Asterix & Obelix och britterna" och den kust som finns där?Inte bara havsraukar beskådades, utan även landsraukar.Myrstig.Vi förflyttar oss raskt till museet Fornsalen i Visby. Rekommenderar ett besök för den historieintresserade.Jag antar att en svensk gammal handelsbod kunde se ut ungefär såhär.Kanske att det står skrivet "The end" på denna runsten?
Åter till startsidan!